فهرست مطالب

نشریه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش
سال یکم شماره 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا سوری *، علی حیرانی، محمد تقی اقدسی صفحات 1-8
    هدف از مطالعه حاضرمقایسه اثر دو نوع تمرین هوازی و پیلاتس بر شاخص های پیکرسنجی و تعادل زنان سالمند غیر فعال می باشد. به این منظور 50 نفر زن سالمند غیرفعال از بین جامعه سالمندان شهر نهاوند به صورت داوطلب انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات تجربی که در ادامه آمده، تقسیم شدند. سپس هر دو گروه تمرینات را مطابق دستورالعمل هایشان به مدت 12 هفته انجام دادند، هر هفته شامل 3 جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه بود، سپس پس آزمون نیز همانند پیش آزمون اجرا شد. پس از اطمینان از طبیعی بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری با طرح 2×2 (دو بار اندازه گیری و دو گروه) استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که هر دو گروه در شاخص های اندازه گیری شده از پیش به پس آزمون تفاوت های معنا داری را تجربه کرده اند، اما بین دو گروه تمرینی پیلاتس و هوازی در شاخص های مزبور تفاوت معناداری وجود نداشت. بنابر الگوی نتایج پژوهش حاضر می توان هر دوی تمرینات هوازی و پیلاتس را به منظور بهبود ویژگی های پیکرسنجی و تعادل زنان سالمند توصیه نمود.
    کلیدواژگان: تمرین های هوازی، تمرین های پیلاتس، ویژگی های پیکرسنجی، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • مهری عابدینی *، مهتا اسکندرنژاد صفحات 9-14
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات پیلاتس و نوروفیدبک بر بهبود تعادل بیماران سکتهمغزی مزمن است. این مطالعه به صورت طرح تک آزمودنی بر روی 6 بیمار با میانگین سنی 2±60 انجام شد که به طور تصادفی به سه گروه درمانی (پیلاتس، نوروفیدبک و کنترل) تقسیم شدند. قبل از شروع تمرینات آزمودنی ها توسط آزمون تعادلی برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه نخست، تمرینات پیلاتس را به مدت 16 جلسه 45 دقیقه ای به صورت یک روز در میان دریافت کردند. تمرینات گروه نوروفیدبک نیز 16 جلسه 45 دقیقه ای یک روز در میان بر اساس پروتکل تمرین به عمل انجامید. در طی فاز درمان، آزمودنی ها در جلسات چهارم و هشتم توسط همان آزمون ها ارزیابی شدند و بعد از اتمام دوره درمان پس آزمون به عمل آمد. یافته ها نشان داد که میزان بهبود تعادل هم در گروه پیلاتس و هم نوروفیدبک نسبت به گروه کنترل معنادار بود. همچنین بین میزان بهبودی عملکرد تعادل بیماران در دو گروه تجربی تفاوت معناداری وجود نداشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که بهره گیری از تمرینات پیلاتس و نوروفیدبک به عنوان بخشی از برنامه های درمانی برای بهبود مشکلات ناشی از سکته مغزی خصوصا مشکلات حسی- حرکتی بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تمرینات پیلاتس، نوروفیدبک، اختلال تعادل، بیمار سکته مغزی
  • علیرضا نیکوزاده *، شبنم نسل سراجی صفحات 15-22
    تحقیق حاضر با هدف مقایسه ی عملکرد تعادلی ورزشکاران مرد رشته های ژیمناستیک، هندبال و کاراته و غیرورزشکاران و تاثیر سیستم های بینایی و دهلیزی به صورت مجزا و هم زمان انجام شد. 45 ورزشکار مرد (20-26 ساله) در سه گروه 15 نفری ساکن ارومیه با میانگین سابقه ی فعالیت 3 ±5/7 سال در رشته های ژیمناستیک، هندبال و کاراته (کاتا) و از طریق معرفی توسط هیئت استان و 15 مرد غیرورزشکار به عنوان گروه کنترل در تحقیق شرکت نمودند. برای اندازه گیری عملکرد تعادلی آزمودنی ها از دستگاه تعادل سنج مدل ساتراب استفاده شد. در این تحقیق به مدت زمانی که فرد صفحه ی تعادل را به حالت افقی نگه می دارد، عملکرد تعادلی گفته می شود که در شش موقعیت آناتومیکی (چشم باز- چشم بسته) سرخم شده به پایین (چشم باز- چشم بسته) سررو به بالا (چشم باز- چشم بسته) در 30 ثانیه اندازه گیری و با ثبت بهترین رکورد با یکدیگر مقایسه گردید. جهت تجزیه، تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. یافته ها نشان داد که مداخله در سیستم های بینایی و دهلیزی تغییرات تقریبا مشابهی را روی آزمودنی های هر چهار گروه ایجاد نموده است، اما عملکرد تعادلی هندبالیست ها و غیرورزشکاران به نسبت ژیمناست ها و کاراته کاران کمتر بود. با توجه به ضعف عملکرد تعادلی هندبالیست ها و غیر ورزشکاران به هنگام انواع مداخله و وجود مشکلات ناشی از عدم تعادل در حین اجرای مهارت های ورزشی و احتمال بروز آسیب های جدی در مچ پا، زانو و کمر پیشنهاد می شود مربیان محترم با گنجاندن برنامه های تمرینی بیشتر، سطح عملکرد تعادلی ورزشکاران را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: تعادل، ژیمناستیک، هندبال، کاراته
  • مجتبی ابراهیمی ورکیانی *، محمدحسین علیزاده، لطفعلی پورکاظمی، فرهاد مرادی شهپر صفحات 23-27
    هر آسیب که در جریان فعالیت بدنی رخ می دهد متحمل برخی هزینه های اقتصادی جهت درمان می شود. این امر می تواند موجب از دست دادن کیفیت زندگی یا از دست دادن فرصت های شغلی و کسب درآمد در آینده برای ورزشکار شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی هزینه مستقیم درمان آسیب های ورزشی فوتبال در سه سال متوالی 90-1388 با استفاده از اطلاعات سیستم نظارت بر آسیب های ورزشی فدراسیون پزشکی ورزشی بود. در مطالعه حاضر به منظور گزارش هزینه های درمان از آمار توصیفی و به منظور مقایسه هزینه های گروه های موردنظر با توجه به عدم طبیعی بودن اطلاعات موجود بر طبق نتایج آزمون کلموگروف-اسمیرینف، از آزمون نا پارامتریک یو. من. ویتنی در مورد هزینه های بین مردان و زنان و آزمون کروسکال والیس برای مقایسه گروه ها در سطح معناداری استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد هزینه ای 28533697235 ریال برای درمان 13284 آسیب با میانگین 2147974 ریال در ازای هر ورزشکار آسیب دیده هزینه شد. میانگین هزینه درمان در مردان نیز به طور معناداری بالاتر از زنان بود. همچنین تفاوت معناداری بین هزینه ی درمان در سنین مختلف مشاهده شد. هزینه درمان هر ورزشکار آسیب دیده درواقع بیش از هزینه درمان تصادفات در بیمارستان ها بود. همچنین هزینه 16000 ریالی درمان آسیب در ازای هر بیمه شده نیز بیش از 3 برابر سرانه مالی ورزشی هر دانش آموز ایرانی بود. نتایج حاصل حاکی از ضرورت اجرای راهبردهای پیشگیرانه به منظور کاهش هزینه های درمان آسیب ها به ویژه در مردان و بزرگسالان است.
    کلیدواژگان: آسیب، هزینه ی درمان، فوتبال، فدراسیون پزشکی ورزشی
  • سید محمد کاشف * صفحات 28-32
    نتایج پژوهش های علمی، اثرات مفید ورزش و فعالیت بدنی بر سلامت روانی و جسمانی افراد را کاملا تایید نموده اند. هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط بین میزان فعالیت بدنی، هزینه های سبد ورزشی و درمانی خانوارهای شهر ارومیه بود. جامعه این تحقیق شامل 20280 خانوارشهر ارومیه بود که تعداد 325 خانوار با توجه به روش تعیین حجم نمونه مورگان به عنوان نمونه پژوهش از پنج ناحیه شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز شهر بصورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. از پرسشنامه هزینه های ورزش خانوار شهری مرکز آمار ایران و پرسشنامه هزینه های دارو و درمانی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مقیاس میزان فعالیت بدنی استفاده شد. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. از روش های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف استاندارد و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزاراس. پی. اس. اس 19 استفاده شد. نتایج با سطح آلفای 5% ، نشان داد، بین میزان فعالیت بدنی و هزینه سبد ورزشی ارتباطی معنی دار و مثبت و بین میزان فعالیت بدنی و هزینه درمانی ارتباط معنادار و منفی وجود دارد. با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود افراد جامعه به منظور افزایش سلامتی و کاهش هزینه های درمانی خانوارهای خود، تاکید بیشتری به فعالیت بدنی و مشارکت در برنامه های منظم ورزشی داشته باشند.
    کلیدواژگان: هزینه های ورزشی، هزینه های درمانی، فعالیت های بدنی، خانوارهای ارومیه
  • یعقوب بدری آذرین، محمدرسول خدادادی، معصومه اعلمی کشکی * صفحات 33-39
    هدف از این پژوهش بررسی میزان مولفه های هوش سازمانی به عنوان ابزاری قدرتمند برای تجمع قوای فکری در راستای اهداف سازمانی می باشد. پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش، تحلیلی و به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان های شمال غرب ایران (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل) بوده، و نمونه آماری 204 نفر از این جامعه که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده اند. ابزار پژوهش پرسش نامه روا و پایای هوش سازمانی می باشد. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری اس. پی. اس. اس و آمار استنباطی شامل آزمون تی تک گروهی و آنوا استفاده شد. نتایج نشان داد که هوش سازمانی کارکنان ادارات ورزش و جوانان با میانگین تجربی09/3 از میانگین نظری 3 بالا تر است. بالاترین میانگین مربوط به مولفه سرنوشت مشترک و پایین ترین میانگین مربوط به مولفه میل به تغییر می باشد. همچنین در مولفه های چشم انداز استراتژیک و کاربرد دانش تفاوت میانگین تجربی و میانگین نظری معنادار نیست، ولی بین میانگین تجربی و میانگین نظری مولفه های سرنوشت مشترک، روحیه، اتحاد و توافق، فشار عملکرد و میل به تغییر تفاوت معناداری وجود دارد. بررسی هوش سازمانی و مولفه های آن در سه استان شمال غرب تفاوت معناداری نشان نداد. در نهایت، ارتقاء هرچه بیشتر هوش سازمانی و ابعاد آن در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان های شمال غرب به عنوان فرصت یا نقطه قوتی در سیاست گذاری خواهد بود.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، کارکنان، ادارات ورزش و جوانان
  • مجتبی ظریفی *، رضا فرجی صفحات 40-48
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه شیوه مدیریت وکلاس داری معلمان تربیت بدنی در مقاطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و متوسطهاستان آذربایجان شرقی می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشیمی باشد که به صورت میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش را 800 نفر از معلمان تربیت بدنی تمامی مقاطع تحصیلی مدارس استان آذربایجان شرقی تشکیل دادند که 240 نفر از آن هابراساس جدول کرجسای و مورگان و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای برای تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. پرسشنامه مورد نظر براساس چارچوب نظری ولفگانگ وگلیکمن و با الگو برداری از پرسش نامه باورهای معلمان در خصوص کنترل کلاس طراحی شد. از آمارتوصیفی (میانگین، انحراف معیار، جداول) و آمار استنباطی (آزمون کولموگرف اسمیرنف وخی دو) جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان دادند که اکثرمعلمان دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه به ترتیب به سبک های مداخله گرا، تعاملی و غیر مداخله گرا گرایش دارند. از سوی دیگر، مقایسه سبک مدیریت کلاس معلمان تربیت بدنی بر اساس جنسیت نشان می دهدکه بین سبک مدیریت معلمان زن ومرد در مقاطع مختلف تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنینمعلمان با تحصیلات فوق دیپلم، بیشتر سبک های تعاملی و مداخله گر را به کار می گیرند و معلمان با تحصیلات فوق لیسانس بیشتر به سبک های تعاملی و غیر مداخله گرا تمایل دارند.
    کلیدواژگان: معلمان تربیت بدنی، مدیریت کلاس، سبک مداخله گرا، سبک تعاملی، سبک غیرمداخله گرا
|
  • Sara Soori * Pages 1-8
    The aim of this study was to compare the effects of 12 weeks Pilates and aerobic training on anthropometric characteristics and balance in inactive elderly women. For this purpose, 50 inactive elderly women from Voluntary elderly population of Nahavand city were selected and divided into two experimental groups randomly as following. Then both groups practiced according their instructions in training program (12wk, 3d/wk and 60 min/d). After ensure the normal distribution of data by using the Kolmogorov-Smirnov test, Analysis of variance 2 × 2 (2times measured and 2 groups) method was employed. The results were showed that both groups experienced significant changes in indices measured from pre to post tests, but there were no significant differences in that parameters between aerobic and Pilates training groups. The findings of this study proved that both aerobic and Pilates training can be recommended to improve anthropometric characteristics and balance of older women.
    Keywords: aerobic training, pilates training, anthropometric characteristics, static balance, dynamic balance
  • Mehri Abedini *, Mahta Eskandarnejad Pages 9-14
    This study aimed to investigate the effects of neurofeedback and Pilates exercises on improve balance among chronic stroke patients. This study is done by one-test method on the 6 patients with a mean age of 60 ± 2 which are randomly divided into three groups (Pilates, neurofeedback and control). Before the training, the participants were assessed using the Berg Balance Scale. The first group received Pilates exercises for 16 session of 45 minutes duration every other day. Neurofeedback group training is conducted also 16 session of 45 minutes duration every other day on the O1 and O2 protocol. During the treatment phase, participants at the fourth and eighth sessions evaluated by the same tests and post-test performed after completion of treatment. Results showed that the improved balance in both of Pilates and neurofeedback groups was significant against control group. Also, there was no difference in the recovery rate of patients in two experimental groups. So we can conclude that using Pilates and neurofeedback therapy as part of strategies for improving problems of stroke patients especially sensory-motor problems is recommended.
    Keywords: Pilates, neurofeedback, balance, stroke patients, chronic
  • Alireza Nikozadeh *, Shabnam Nasl Seraji Pages 15-22
    The research purpose is comparison of balance performance between gymnastic, handball and karate male athletes and non-athletes and the effect of vision and vestibular systems, contemporaneous and seprate. 45 male athletes (20-26 Years old) living in Utmia were chosen by participated in this research. 15 non-athletes have been participated in this research. All participated were healthy in every aspects and did not was any medications. Athletes had experience for (7.5±3) years. To measure balance performance, satrab balance meter was used. In this research Balance performance defines as the time of keeping balance sheet horizontal which has been done in six anatomical position: Normally(eyes open- blind fold) head up(eyes open- blind fold) head down (eyes open- blind fold). Test results were recorded in thirty seconds and compared. To analyze the data Anova unilatral and Tukey post hoc test was used. Finding show that interference of balance oprattion system among handballists and non-athletes is less than gymnasts. Due to the weakness of balance performance amomng handballists and non-athletes and the risk of injury in the ankle, knee, waist. It's suggested to respector coaches to include more training programs to improve the balance performance in athletes.
    Keywords: balance, Gymnastic, Handball, Karate
  • Mojtaba Ebrahimi Varkiani * Pages 23-27
    Every injury which happens during physical activity includes economic costs for treatment. This may cause loss of quality of life and job opportunities for the athlete in future. The aim of this research was to study the direct cost of injury in soccer in three years via the data of Sport Medicine Federation injury surveillance system. A retrospective analysis was conducted of the data of cost of injury for soccer athletes from the sport medicine federation injury surveillance system of Iran during three years of Persian calendar at 21st of March 2009 until 19th of March 2012. In order to report the injury costs, descriptive statistic was used. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were used (p
    Keywords: Injury, Treatment cost, Soccer, Sport Medicine Federation
  • Seyyed Mohammad Kashef * Pages 28-32
    The beneficial effects of sports and physical activities on Individuals physical and mental health have been clearly identified inthe results of scientific researches. The statement of both world’s health organization and federation of international medical sports claims that about half of the world’s population lack appropriate physical activities. Its why governments Where asked to encourage and support physical activities and fitness programs in the society as a part of their health care politics. This study aimed at finding out the relationship between the amount of physical activities and the athletic and medical expenses of households in Urmia. 325 subjects were randomly selected among 2028 households from five different Regions of the city including north, south, west, east and center. In order to collect data, the following questionnaires were used: the athletic expenses of urban households of Statistics Organization of Iran and the medical expenses of Ministry of Health and Medical Education and the rate of physical activity. The present study is a co relational one in which the questionnaire were filled out by the households of Urmia. The results of the Pearson correlation (α=0.05) indicated that there is a positive relationship between the rate of physical activities and sport costs. Furthermore, the findings showed a negative relationship between the rate of physical activities and medical expenses. There wasn’t any significant relationship between the athletic and medical expenses. The results recommended more emphasis on physical activities to reduce medical expenses and increase individuals’ health.
    Keywords: Sport Costs, Medical Expenses, Physical activities, Urmia households
  • Masoomeh Alami Koshki * Pages 33-39
    The purpose of this study is the components of organizational intelligence as a powerful tool for gathering the mental faculties in line with organizational goals. The research is descriptive and is performed in a field method. The statistical population includes managers and staffs at sport and youth offices (Este Azerbaijan, West Azerbaijan and Ardabil) and 204 members of this population are selected as sample for this research. The data were collected by standard organizational intelligence questionnaire. Also one sample test (t) and ANOVA were used. The result showed that staffs OI of North-western provinces of Iran's with the experimental average (3.09) is above the theoretical average (3). The highest average is to shared fate and the lowest average to appetite for change. Also, there is not a significant difference between experimental average and theoretical average in strategic vision and knowledge deployment of sport and youth staffs but there is a significant difference between experimental average and theoretical average in shared fate, appetite for change, sprit, alignment and congruence and performance pressure of sport and youth staffs. There is not a significant difference in the components of OI between staffs in three provinces of East Azerbaijan, west Azerbaijan and Ardebil. Finally, to further enhance in organizational intelligence and its dimensions will be an opportunity or the strength of the policy making in the northwestern provinces of youth and sport office staffs.
    Keywords: Organizational intelligence, Staffs, sport, youth departments
  • Mojtaba Zarifi * Pages 40-48
    The aim of this study is to compare class management styles among physical education teachers in elementary, guidance and secondary schools in East - Azerbaijan province. Main method of this research is descriptive survey which comprises 800 physical education teachers from schools in the East - Azerbaijan province. The multistage cluster is used to select 240 samples according to kerjsay and morgan table for questionnaire completion. The aforementioned questionnaire is designed according to volfgang - gilkeman theoretical framework and is patterned on belief of teacher’s questionnaire for class control (ABCC). Descriptive statistics (mean, standard deviation, tables) and inferential statistics (KS test, chi - square test) were utilized for data analyzing. The results showed that most of primary school teachers tend to intervention-oriented, interaction and nonintervention-oriented styles. On the other hand, there is no significant difference among management styles of male/female physical education teachers. Moreover, Associate's degreeteacher’s use intervention-oriented and interaction styles and Master's Degree teachers tend to interaction and nonintervention-oriented styles.
    Keywords: Physical education teachers, classroom management, intervention, oriented style, interaction style, nonintervention, oriented style